16 March 2017

LECITHIN DAN MANFAATNYA


 Assalamualaikum and hai korang.

Ada x yang dekat sini nk try lecithin tapi xconfident kebaikannya? xpasti sesuai ke tak diri nie nak ambil lecithin?? jeng...jeng let me explain mengenai lecithin k!!!

Lecitin dinamakan “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan ‘melekat pada lemak’….dalam kata ringkasnya,ia menyebabkan lemak ‘terapung’ dalam darah dan
seterusnya mencegah lemak dari melekat pada dinding membran. Lecithin tidak dihasilkan oleh badan manusia; tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan kita. Lecithin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung serta biji kacang soya…(dan tahukah anda?? Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin! …dan yang menariknya.. Lecithin Shaklee memang berasaskan kacang soya!! (*_^)


Lecithin Shaklee mengandungi sumber semulajadi daripada kekacang soya di mana setiap kapsul mengandungi 520mg lecithin soya termasuk 80mg kolina dan 48mg inositol.

Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu






Apa Itu Kolina?

Kolina penting dalam diet harian kerana fungsinya menyokong kesihatan otak, hati, kardiovaskular dan pembiakan. Kolina adalah suatu komponen neuropenghantar asetilkolina yang terlibat dalam penghantaran mesej kepada otak dan sistem saraf. Maknanya selain untuk menghapuskan lemak degil, kolestrol dalam badan, Lecithin juga boleh membantu otak kita berfungsi dengan cerdas. Kolina merupakan satu komponen asetilkolina neurotransmiter yang terlibat dalam penghantaran mesej ke otak dan sistem saraf. Soya lecithin merupakan sumber utama kolina.

Manfaat Lecithin
  • Sangat terkenal dalam membantu menurunkan berat badan dan pelansingan badan di mana lecithin membantu menghalang tubuh daripada menghadapi masalah obesiti. Pengambilan supplement lecithin dalam kuantiti yang banyak iaitu maksimum 6 biji sehari dapat mempercepatkan pembakaran lemak untuk kesan pelansingan yang seimbang
  • Lecithin bertindak sebagai "pembersih" salur darah, membantu mengemulsi dan memetabolismakan lemak, menurunkan kolestrol dan trigliserid dalam tubuh.
  • Membantu tubuh menyerap vitamin A, D, E dan K yang bersifat larut lemak dengan lebih berkesan.
  • Menjaga kesihatan hari dengan menghalang enapan lemak pada hati, sirosis hati dan mencegah hati berlemak serta membantu memulihkan kesihatan hati bagi orang yang menghadapi masalah kesihatan hati
  •  Soya lecithin membentuk membran sel, melembabkan dan menghaluskan kulit dan menjadikan kulit lebih cantik dan gebu, mengaktifkan metabolisma sel dan seterusnya membantu melambatkan proses penuaan. Juga bagus untuk mencegah eczema.
  • Antara manfaat lecithin juga adalah dapat menghalang platelet darah dari mengaktifkan tisu gegelung dalam salur darah yang boleh menyebabkan alergi pada tubuh seperti penyakit kulit dan menjadi punca kepada dermatitis dan demam alergi. Jadi, secara tidak langsung lecithin juga berupaya membantu menangani masalah alergi pada tubuh.
  •  Soya lecithin mengelmulsi kolestrol berlebihan yang menjadi punca kepada 90% kes batu karang dan dapat menyekat kejadian batu karang.
  • Kolina yang terdapat dalam soya lecithin membentuk penghantar saraf kranial yang mempertingkatkan kuasa pembelajaran, memperbaiki daya ingatan, menghalang penyakit nyanyuk dan juga meringankan stress. Wanita hamil disyorkan mengambil lecithin dalam jumlah yang secukupnya untuk menggalakan tumbesaran sihat janin
  • Memperbaiki tekanan darah tinggi dengan cara menghalang pengerasanarteri atau penebalan pada pembuluh arteri (arteriosklerosis)dan menggalakan peredaran darah
  •  Pengambilan supplement lecithin sebanyak 6 biji sehari turut memperbaiki masalah prostat dan urethra lelaki
  • Soya lecithin juga bermanfaat dalam meringankan masalah sembelit kerana lecithin membantu melembabkan usu dan meleraikan toksin dalam usus yang menjadi penyebab sembelit.
  • Lecithin juga berguna untuk kesihatan rambut dimana khasiat lecithin menjadikan rambut lebih sihat, kuat dan berkilat.
  • Bukan sebagai ejen pelansingan sahaja tetapi juga membantu mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala-gejala menopous.
  • Lecithin berperanan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari ke dalam sel-sel badan dengan lebih berkesan kerana kekurangan kolina yang terdapat dalam lecithin merupakan antara penyebab memberan sel mengeras dan menyukarkan proses penyerapan zat-zat penting. Banyak faktor yang mendorong kepada pengerasan sel terutamanya bahan-bahan kimia dari persekitaran yang tercemar, bahan-bahan logam yang diserap oleh tubuh yang terdapat pada makanan harian, penambah perasa makanan, bahan racun serangga dll. 
  • Soya lecithin membantu membina sistem imunisasi yang kuat dengan menyalut sel darah merah dalam tubuh dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Struktur lecithin juga dapat melindungi sel-sel tubuh dari teroksida
  • Lecithin juga berfungsi untuk mengeluarkan "clogged duct" yang menyebabkan puting 'nipple' tersumbat. Pengambilan setiap hari secara tidak langsung dapat mencuci "clogged duct" dan seterusnya melancarkan pengeluaran susu ibu. Sesiapa yang menghadapi masalah puting tersumbat bak kata orang tua-tua boleh gunakan lecithin. Kiranya dapat turunkan berat badan, kulit cantik, rambut cantik berkilat, masalah lupa lepas bersalin pun dapat diatasi.
  • Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua
    * Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki 
HASIL PENYELIDIKAN (R&D)
* Lecithin daripada soyabean berkesan memecahkan deposit kolesterol
* Lecitin daripada telor boleh tetapi tidak bergitu berkesan





Siapa Yang Sesuai Mengambil Lecithin


Ha.. panjang lebar dah explanation mengenai Lecithin. Diharap korang yang ragu2 nak amik lecithin ni dptla idea atau gambaran bagaimana fungsi sebenar lecithin. Hubungi Balkis jika nak mengorder Lecithin. Yang mana dok arae Batu Caves, Selayang, Gombak, KLCC, Ampang Park, Jalan Utant, Balkis akan COD terus ke rumah anda. Tapi yang dok jauh pun dont worry k!!! Poslaju kan ada. Terus je sampai ke rumah and jugak.

Salam Shaklee

Happy Reading 😍





14 March 2017

ALFAFA DAN KEISTIMEWAAN....




Hai / Assalamualikum,
This time Balkis nak cerita sikit mengenai Alfafa Complex ataupun dikenali juga sebagai " Raja Segala Tumbuhan ".Ini adalah kerana  khasiatnya yang kaya dengan segala nutrien. Medicago sativa adalah Alfalfa bergred paling tinggi dalam kumpulan tumbuhan ini.

Alfalfa diperbuat daripada tanaman Alfalfa (Medicago sativa) secara organik di California yang bebas daripada pestisid, hebisid dan menggunakan bahan kompos iaitu baja bukan kimia. Tumbuhan ini ambil masa 2 tahun untuk membesar dan akarnya boleh capai sampai 20 kaki dalam tanah untuk serap pelbagai nutrisi. Nama Alfalfa ni ada disebut dalam Al-Quran tau.Daun Alfalfa dari Shaklee hanya dituai apabila ia telah mencapai tahap kematangan mutlak. Daun yang matang kaya dengan klorofil. Daun-daun ini dikeringkan dengan udara secara semulajadi bagi mengekalkan nutrisi yang terkandung di dalamnya. Bahagian lain yang tak penting dilupuskan. Alfalfa telah digunakan sejak lebih 1500 tahun dulu.




Alfalfa kaya dengan vitamin dan mineral antaranya :
  • Vitamin A
  • Vitamin E
  • Vitamin U ( S-metahylmethionine)
  • Vitamin B6
  • Vitamin K 
  • Vitamin D
  • Kalsium
  • Zat Besi
  • Mangan
  • Potassium
  • Fosforus
  • Klorin
  • Sodium
  • Silikon Magnesium
Kebaikan Alfafa : 

1. Kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat kalian – Ia membekalkan nutrisi yang mana kebanyakannya tidak terdapat dalam buah-buahan mahupun sayuran. Alfalfa kaya dengan protin, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia. 10 biji Alfalfa menyediakan nutrisi yang menyamai segelas susu.

2. Mencuci hati, darah dan usus – Merupakan agen detoksifikasi. Ini adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah dan mencantikkan kulit dan otot.

3. Melawan alahan – Memperbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif, kurap, bau badan dan ulat air (Athletes’s foot) dengan berkesan.

4. Baik untuk perubahan patology dalam usus dan perut – Memperbaiki masalah saluran penghadaman seperti kembung, hyperacidity, ulser gastrik, hepatitis dan sembelit.

5. Menyingkirkan lemak dan kolestrol – Kajian klinikal terbukti bahawa penggunaan jangka panjang daripada Alfalfa akan menghapuskan lemak, mengurangkan kolestrol, mencegah penyakit jantung, strok dan darah tinggi. Hanya Alfalfa sahaja mengandungi saponin, seperti span yang bertindak sebagai serat yang menyerap kolestrol.

6. Melawan tumor – Untuk mengalkalikan badan, dengan itu memperbaiki sel-sel kanser dan membuang tumor.

7. Melegakan keletihan – Melegakan keletihan dan sebagai rawatan kepada kebanyakan penyakit.

8. Mencegah dan memperbaiki Arthritis – Memperbaiki sakit akibat Arthritis.

9. Membantu memelihara dan penjagaan kesihatan dalaman wanita – Alfalfa membantu menyeimbangkan hormon dan memperbaiki sistem reproduktif wanita. Secara tak langsung ianya baik untuk kesihatan rahim dan kesuburan. Dalam masa sama boleh membantu mengurangkan masalah keputihan dan vagina berbau. Alfalfa juga boleh meningkatkan libido wanita kerana sifatnya yang estrogenic.

10. Menggalakkan penghasilan susu ibu – Sejak sekian lama Alfalfa diamalkan untuk menggalakkan penghasilan susu ibu ataupun sebagai milk booster. Ini kerana sifat Alfalfa sebagai tumbuhan yang galactogouge.


Ada banyak lagi kebaikan dan manfaat Alfalfa untuk kesihatan keseluruhan tubuh badan antaranya:

§ Untuk pelangsingan dan pengurangan berat badan

§ Untuk melancarkan pembuangan dan mengelakkan sembelit

§ Untuk atasi masalah badan dan ketiak berbau

§ Untuk meningkatkan kesuburan suami isteri dan membantu memperbaiki masalah cyst dikalangan wanita

§ Untuk kecantikan kulit dan jerawat

§ Untuk allergy, sinusitis, resdung, bersin tak berhenti, eczema

§ Untuk gastrik dan perut sensitif

§ Masalah anemia (kurang darah), masalah tinggi kolestrol, diabetes dan gout

§ Masalah hypothyrodism dan infeksi pada ginjal dan pundi kencing serta saluran urinari

§ Mengurangkan retensi air dan garam berlebihan

§ Mengurangkan keletihan dan kelesuan tanda asid tinggi dalam tubuh

§ Masalah sakit sendi dan rapuh tulang

§ Untuk ibu berpantang dan menyusukan anak

§ Baik untuk menghadapi menopause

§ Kaya dengan protein asid amino untuk atasi kekurangan nutrien








Siapa Tak Boleh Ambil Alfalfa Complex

Alfalfa Complex boleh diambil oleh pelbagai golongan tapi sebahagian orang tak boleh ataupun tak digalakkan ambil Alfalfa disebabkan keadaan kesihatan yang tak mengizinkan. Antaranya:

1. Penghidap penyakit Systemic Lupus Erythomatosus (SLE)

2. Penghidap hyperthyroid

3. Penghidap Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) – perlu ambil dengan nasihat doktor

Sebaiknya sebelum mengambil apa-apa vitamin, dapatkan kepastian dan nasihat daripada doktor masing-masing samada sesuai ambil Alfalfa ataupun vitamin-vitamin lain. Setiap individu juga perlulah arif dengan keadaan kesihatan diri sendiri dan penyakit yang dihidapi supaya supplement yang diambil adalah bersesuaian dengan tahap kesihatan.

Cara Pengambilan Alfalfa Complex
Alfalfa Complex boleh diambil ikut keselesaan dan keadaan kesihatan individu iaitu antara 2 biji hingga 10 biji sehari. Tetapi sebaiknya dapatkan konsultasi eksklusif daripada pengedar Shaklee anda supaya anda boleh dapat nasihat dan cara pengambilan yang sesuai dan tepat untuk anda. Sebab cara makan antara individu mungkin berbeza ikut keperluan. Dan cara makan juga ada pelbagai, mengikut nasihat pengedar masing-masing.

Alfalfa boleh diambil selepas makan ataupun sebelum makan mengikut tujuan pengambilan. Boleh telan ataupun dihancurkan dalam air untuk dijadikan teh herba sebelum diminum. Sebaiknya ambil bersama air kosong dan elakkan ambil bersama produk tenusu. Jika anda amalkan Alfalfa, elakkan pengambilan serentak ataupun jarakkan pengambilan Vitamin E, GLA Complex dan Ostematrix untuk fungsi vitamin yang lebih berkesan.

Tablet Alfalfa ni tak pahit dan tak busuk. Jangan risau susah nak telan sebab tabletnya memang dah direka khas untuk mudah ditelan jadi anda takkan rasa terseksa pun InsyaAllah. Bukannya macam jamu nenek moyang kita dulu-dulu. 

Testimoni Alfalfa Complex 

Dah ramai orang yang cuba amalkan Alfalfa Complex ni dan ramai juga yang dah merasai kesan positif. Ni Balkis kongsikan beberapa testimoni daripada pengamal Alfalfa Complex untuk pelbagai masalah dan tujuan. Antaranya:

1. Alfalfa Complex membantu melancarkan pembuangan dan atasi masalah sembelit.

2. Alfalfa Complex bertindak sebagai milk booster untuk banyak susu badan. Sangat membantu ibu bekerja yang breastfeeding untuk susukan anak secara eksklusif dan buat stock susu EBM.

3. Alfalfa Complex bersama ESP, Vitamin E dan GLA Complex bantu kurangkan parut jerawat pada kulit wajah.

4.Alfalfa Complex dan GLA Complex bantu perbaiki masalah period tak stabil (irregular period) dan masalah hormon tak stabil. Dalam masa sama bantu cerahkan dan cantikkan kulit.

5. Alfalfa Complex membantu atasi masalah keputihan. Dalam masa sama bertindak seperti kacip fatimah dengan merapatkan dan mengemaskan sistem peranakan dan bahagian sulit wanita malahan membantu mengeratkan hubungan suami isteri

6. Alfalfa Complex bersama set kesuburan Shaklee membantu meningkatkan dan memperbaiki masalah kesuburan

7. Alfalfa Complex bersama ESP dan Vitamin C membantu memperbaiki masalah sakit tangan dan kulit gatal-gatal.

8. Alfalfa Complex dalam set berpantang Shaklee membantu pemulihan dalaman ibu bersalin, bantu banyakkan susu dan bantu cepatkan penurunan berat badan untuk kembali kurus.

9. Alfalfa Complex dalam set kurus Shaklee membantu penurunan berat badan semasa diet untuk kuruskan badan.

10. Alfalfa Complex bagus untuk diamalkan oleh penghidap resdung, sinusitis yang kerjanya asyik bersin ataupun hidung berair. Tambah-tambah kalau lepas makan seafood, belacan, ikan masin dan sebagainya takdelah teruk sangat gatal-gatal hidung tu. 




Memang best sangat Alfalfa ni. Sepanjang Balkis  amalkan, memang badan rasa ringan, senang membuang.Patikan makan dengan konsisten tau. Rugi la beli supplement mahal2 tapi xmakan dengan betul2. Mahal ke supplement Shaklee ni??? xla,  serius xla...xmahal sangat dan sangat2 berbaloi k!! 

Boleh cepat whatsapp Balkis kalau nak  order Alfafa ni. Best sangat diamalkan sebagai jamu moden masa kini.

Salam Shaklee

Happy reading!! 😍




Siti Balkis Official Blog © . Designed by MaisarahSidi.com